Omdat het niet werkt zonder een HERZ
PERSBERICHT
HERZ viert in 2021 haar 125-jarig jubileum en kijkt terug op een bewogen geschiedenis. De weg van de Wiener Armaturenfabrik, opgericht in Herzgasse in Favoriten (Wenen) in 1896, naar een internationaal actieve bouwtechniekgroep was een continu proces gekenmerkt door vele mijlpalen en keerpunten.
Fittingen, kroonluchters & lampen
De oprichters Franz Gebauer en Viktor Lehrner begonnen met twaalf medewerkers, door de sterke groei van de stad werkten al snel meer dan 300 mensen in de fabriek in Wenen Favoriten. De productcatalogus uit 1908 omvatte al duizenden producten: afsluiters, sanitair, kranen, stoom- en gasarmaturen, maar ook elementen voor kroonluchters en lampen van messing.
Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen onder welke omstandigheden toen werd gewerkt: het beslag werd gemaakt door zandgieten. Aan het einde van de shift waren de gieters “zwart” en de vormers waren “gepaneerd” met zand. Tekeningen bestonden niet, in de draaierij werd aan de hand van monsters geproduceerd. De onderdelen werden deels met voetbediende “Draaibanken” bewerkt, daarna steeds meer op “Heinzelbanken”: deze draaibanken werden aangedreven door een boven de machines lopende as d.m.v. leren aandrijfriemen. Een stoommachine zorgde voor de nodige kracht voor de cardanaandrijving.
Wo Heizung, da HERZ
Met de ineenstorting van de Habsburgse monarchie verdwenen de verkoopmarkten en bevond de ‘rest van Oostenrijk’ zich in een permanente economische noodsituatie. Maar het bedrijf overleefde de moeilijke oorlog en het interbellum, in tegenstelling tot fabrikanten die ook in Wenen zijn gevestigd, zoals Kafowie, S. Lang en Pongratz & Bock.
In de jaren 50 specialiseerde het bedrijf zich vervolgens in verwarmingsarmaturen. Het nog steeds bekende klinkende “Wo Heizung, da HERZ” stamt uit deze tijd. Tegenwoordig is deze slogan door de verdere ontwikkeling van het bedrijf allang achterhaald. Gebauer & Lehrner trok in de jaren 70 media-aandacht met de omvorming van het bedrijf tot Herz Armaturen AG, inclusief medezeggenschap van de medewerkers: de medewerkers werden aandeelhouder in de tijdgeest. Groepswerk, brainstorming, groepsdynamische experimenten en seminars gaven vorm aan de activiteiten van het bedrijf. Dit nieuwe type bedrijf bracht echter geen economisch succes. De familie Lehrner moest na zeventig jaar als (mede)eigenaar hun aandelen verkopen, een investeerder nam het roer over en de werknemers-aandeelhouders gaven hun aandelen terug.
Turbulente jaren: HERZ gaat internationaal
Er volgden turbulente jaren, de investeerder “verloor zijn interesse” in het bedrijf en de zoektocht naar een koper begon. Gerhard Glinzerer en twee partners – allemaal “liefhebbers van messing, metaalspanen en emulsies” – kregen het contract toegewezen. Het koopcontract werd in april 1989 ondertekend.
Begin jaren negentig kwam het bedrijf in een stroomversnelling met de geleidelijke internationalisering. Geld voor marktoffensieven was er in West-Europa niet, maar in Oost-Europa kon je na de val van het IJzeren Gordijn snel met een klein team aan de slag. Er werd snel een netwerk van verkoopbedrijven opgebouwd. De eerste bestemming was Polen, kort daarna gevolgd door vestigingen in het toenmalige Tsjechoslowakije, in Hongarije en in andere landen.
Een decennium daarna
Tien jaar later volgde de eerste overname van een productiebedrijf, verdere acquisities en nieuwe fabrieken volgden. Door al deze expansiestappen vervaardigt de bedrijvengroep inmiddels duizenden producten voor de bouwtechniek en de bouwsector op veertig locaties in twaalf Europese landen. Of het nu gaat om regeltechniek, biomassaketels en warmtepompen of isolatiematerialen, de focus ligt op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie. Onze eigen verkoopmaatschappijen en partners zijn wereldwijd actief en voor onze talrijke klanten zijn de producten van HERZ een synoniem voor kwaliteit uit Oostenrijk.
Dit jubileumjaar gebruiken we om informatie te verstrekken over het uitgebreide assortiment en onze hoge eisen aan innovatieve kwaliteit & betrouwbaarheid, duurzaamheid en energiezuinigheid.
Gerhard Glinzerer